Bergère – Champagne Brut Origine
Karakter: Verfijnde champagne met tonen van appel, citrus en een hintje toast. Zachte mousse met goede structuur, ronde lange afdronk.
Bergère – Champagne Solera Blanc de Blancs
Karakter: Verfijnde champagne met tonen van appel, toast, citrus en witte perzik. Verfijnde mousse met fruitige tonen en een hintje boter. Elegant met veel lengte.
Blank Bottle – Confessions of a White glove chaser – 2021
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
55% Cabernet franc met 35% Cabernet Sauvignon en 10% Merlot - allemaal van de Helderberg
Blank Bottle – Empire – 2020
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Cabernet Sauvignon (57%), Cabernet Franc (29%), Merlot (14%).
Aantal geproduceerde flessen: 2039
Dit is een blend van een selectie van wijngaarden - Helderberg Merlot op ontbonden granietbodem, Cabernet Sauvignon in de vallei met Cabernet Sauvignon en Cabernet franc hoog op de Helderberg met uitzicht op Stellenbosch. De druiven werden bij optimale rijpheid geplukt en een nacht gekoeld tot 4 graden Celsius. De volgende ochtend werden de druiven ontsteeld om bovengisters te openen. Het sap onderging een spontane gisting en bleef zo lang mogelijk op de schil. Geperst in kleine vaten van Frans eikenhout, 18 maanden op vat, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Engelesig – 2021
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Cultivar: Cabernet Sauvignon (55%), Cabernet Franc (45%)
Bouwjaar: 2021
Regio: Stellenbosch
Aantal geproduceerde flessen: 1850
Wijngaard: Als je op het dak van de Verborgen Valleikelder op de Helderberg staat kijk je zo de wijngaarden in. VSP trellis-wijngaarden, gelegen midden op de Helderberg, 290 meter boven zeeniveau. Hoog grondwaterhoudend vermogen - hoog kleigehalte gegenereerd door ontbonden kalkaanslag.
Wijnbereiding: De druiven werden geplukt bij optimale rijpheid en een nacht gekoeld tot 4 graden Celsius. De volgende ochtend werden de druiven ontsteeld en in open gistingsvaten geplaatst. Het sap onderging een spontane gisting en bleef zo lang mogelijk op de schillen zitten. Geperst in kleine vaten van Frans eikenhout, 40% nieuw, 18 maanden op vat, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Jaa-Bru Malbec – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Aantal geproduceerde flessen: 1434
De druiven werden geplukt bij optimale rijpheid en een nacht gekoeld tot 4 graden Celsius. De volgende ochtend werden de druiven ontsteeld en in open gistingsvaten geplaatst. Het sap onderging een spontane gisting en bleef zo lang mogelijk op de schillen zitten. Geperst in oudere kleine vaten van Frans eikenhout, 18 maanden op vat, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Master of None – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Grenache Noir (57%), Cinsaut (23%), Fernao Pires (10%), Chardonnay (3%), Chenin Blanc (3%), Pinot Noir (2%), Pinotage (2%). De rode wijnen werden bij optimale rijpheid geplukt en een nacht gekoeld tot 4 graden Celsius. De volgende ochtend werden de druiven deels ontsteeld en deels als hele trossen naar open bovengisters gebracht. Spontaan gefermenteerd en 3 weken op de schillen gelaten. Geperst in oudere Franse eikenhouten vaten. 10 maanden in vat, gemengd en gebotteld. Het wit werd als hele trossen geperst zonder toevoegingen. Het sap ondergaat een spontane gisting in Frans eikenhout. 10 maanden op de leese, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Moment of Silence – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Chenin Blanc (65%), Grenache Blanc (25%), Viognier (10%). Dit is een all-out Wellington warme klimaatmix van een Chenin blanc-wijngaard op grote hoogte, een oude Chenin-wijnstok op de bodem van de vallei, een biologisch gekweekte Grenache blanc op de lagere hellingen van de Groenberg en wat Viognier.
Blank Bottle – Orbitofrontal Cortex – 2021
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Chenin Blanc (29,8%), Verdelho (25,4%), Clairette (23,4%), Grenache Blanc (9,4%), Marsanne (6%), Roussanne (5,8%), Viognier (0,2%). Het sap onderging spontane gisting in Franse eiken, kleipotten en eivormige cementtanks. Diep in de winter kreeg de wijn zwavel, het is alleen een toevoeging. 10 maanden op de leese, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Orbitofrontal Cortex – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Chenin Blanc (29,8%), Verdelho (25,4%), Clairette (23,4%), Grenache Blanc (9,4%), Marsanne (6%), Roussanne (5,8%), Viognier (0,2%). Het sap onderging spontane gisting in Franse eiken, kleipotten en eivormige cementtanks. Diep in de winter kreeg de wijn zwavel, het is alleen een toevoeging. 10 maanden op de leese, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Seelug – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Cultivar: Chardonnay (100%)
Bouwjaar: 2022
Regio: Stellenbosch
Wijngaard: Chardonnay met enkele wijngaard aan de voet van de Helderberg met uitzicht op False Bay.
Wijnbereiding: De druiven werden geplukt bij optimale rijpheid en een nacht gekoeld tot 4 graden Celsius. De volgende ochtend werden de druiven in hele trossen geperst. Het sap onderging een spontane gisting op ouder Frans eikenhout en op 40% nieuwe vaten. Diep in de winter kreeg de wijn één zwaveltoevoeging. 10 maanden op de droesem, gemengd en gebotteld.
Blank Bottle – Smaug the Magnificent – 2022
Proefnotitie (inclusief uitleg van de wijnmaker)
Roussanne (35%), Verdelho (25%), Grenache Blanc (17%), Grenache Gris (13%).
Zoals met de meeste geweldige dingen in het leven - deze wijn is ontstaan met een heel slechte ervaring waarbij de drankraad de verkoop van de vintage van 2011 stopte. Een blend van Roussanne, Grenache blanc, Marsanne, Verdelho en Grenache Gris.